Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  02/12/2021
Data da última atualização:  02/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINS, P. A.; PACHECO, T. F.; CAMARGO, B. R. de; MARCO, J. L. de; SALUM, T. F. C.
Afiliação:  PEDRO ALVES MARTINS, Universidade de Brasília (UnB); THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; BRENDA RABELLO DE CAMARGO; JANICE LISBOA DE MARCO, Universidade de Brasília (UnB); THAIS FABIANA CHAN SALUM, CNPAE.
Título:  Solid-state fermentation production and characterization of an alkaline lipase from a newly isolated Burkholderia gladioli strain.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Preparative Biochemistry & Biotechnology, 3, p. 1-10, May 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10826068.2021.1910959
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The newly isolated Burkholderia gladioli BRM58833 strain was shown to secrete an alkaline lipase highly active and stable in organic solvents. Lipase production was optimized through the cultivation of the strain by solid-state fermentation in wheat bran. The lipase extraction conditions were also optimized. T. Proteomic analysis revealed the optimized extract is composed of two esterases and three true lipases, showing a preference for long-chain substrates. The highest activity was obtained at 50 °C and pH 9. However, the extract maintained more than 50% of its maximum activity between pH 8.0 and 10.0 and throughout the whole temperature range evaluated (32?70 °C). The enzymes were inhibited by SDS, EDTA, ZnSO4 and FeCl3 and activated by FeSO4, MgCl2 and BaCl2. The lipases conserved their activity when incubated in solvents as acetonitrile, diethyl ether, n-heptane n-hexane, toluene, methanol and t-butanol. The resistance of these lipases to solvents and expressive thermostability when compared to other lipases, reveal their potential both in hydrolysis reactions and in synthesis of esters.
Thesagro:  Fermentação; Lípase.
Thesaurus Nal:  Burkholderia gladioli; Process monitoring; Solid state fermentation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3957 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  16/02/1993
Data da última atualização:  15/06/2022
Autoria:  LOURENCO JUNIOR, J. de B.; CARVALHO, L. O. D. de M.; COSTA, N. A. da.
Afiliação:  JOSE DE BRITO LOURENCO JUNIOR, CPATU; LUIZ OCTAVIO DANIN DE M CARVALHO, CPATU; NORTON AMADOR DA COSTA, CPATU.
Título:  Bubalinos: produção de carne.
Ano de publicação:  1988
Fonte/Imprenta:  Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1988.
Páginas:  2 p.
Série:  (EMBRAPA-CPATU. Recomendações básicas, 6).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Recomendações básicas direcionadas para a recria e engorda de animais machos provinientes dos sistemas de produção de leite e carne. Produção de carne em pastagem cultivada de quicuio-da-Amazônia na terra firme e pastagem nativa de terra inundável.
Palavras-Chave:  Babalino; Belem; Brasil; Bubalino; Bubalinos; Buffalo; Canarana-erecta-lisa; Para; Pasture; Production; Quicuio da amazonia; Ruminant.
Thesagro:  Brachiaria Humidicola; Bubalus Bubalis; Búfalo; Carne; Echinochloa Pyramidalis; Pastagem; Produção.
Thesaurus NAL:  Amazonia; beef; meat.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/34616/1/RecBas-06.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU13654 - 1UMTFL - PP1082210822
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional